7 februari 2010

Loppis

Hej Vänner!
Hoppas söndagen har börjat bra. Själv har jag på förmiddagen roat mig med att baka bullar. Det är en strykande åtgång på bullar i vårat hus.
I går  besöka jag  stadens loppisar. Inte hittade jag så mycket men en gammal sliten gipsfigur som stod undangömd i ett hörn föll mig i smaken. Inte kostade den mycket heller.  Så jag slog till, tyckte  den har en viss charm, ser ut som jag och min man lite slitna och tilltufsade.


































Figuren skall visst föreställa Hans o Greta

 
 

Jag trodde först att den kom från utlandet. Men när jag kom hem såg jag att den var stämplad
Bernardi konstgjuteri Göteborg. Är det någon som vet något om detta gjuteri?






















En liten mojäng till fick följa med hem, kostade en femma, passade bra att ha på tallrikshyllan.  Min mans farfars almanacka från 1899 fick den bli klämma åt.

 

Sedan fick jag ett par urtavlor  i fredags på posten som jag beställt  hos Theres .Jättefina, tack rara du!



 

Kram på er och ha en bra början på nästa vecka! 

22 kommentarer:

  1. Ja, det var verkligen ett rart par! Jag tycker om stilen. Har ingen aning om detta gjuteri, men kul att det fanns någon tillhörighet ändå.

    Fin mojäng - den har jag sett lite här och där nu - praktisk också.

    Urtavlorna - jättevackera och dekorativa!
    Ha en fortsatt skön söndag!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Vilket charmigt och sött fynd du gjort och vad kul och spännande att det är tillverkat i Göteborg, hoppas någon kan hjälpa dig med din fråga!

    Det är verkligen kul att gå på loppisar för man vet aldrig vad man får med sig hem och jag längtar såå tills vår/sommarloppissäsongen drar igång! :)

    Önskar även dig en riktigt bra start på veckan som kommer!

    Trevlig kväll!
    Kramar Linda

    SvaraRadera
  3. Hallojsan vännen!!

    Jasså du och maken ser ut som Hans och Greta..hihi.. söta som få! ;)

    Jag hittade heller inte mycket på min Lördagsloppis.. utplockat!

    Åkte hem och rensade i mina egna gömmor I STÄLLET!

    Hoppas att ni får en mysig söndagskväll!!

    Kramisar ifrån Sanne!

    SvaraRadera
  4. Så fint det går att dekorera med gamla saker, den lilla nyckeln på glaskupan ger en fin charm. Ha det bra! Kram Marie..

    SvaraRadera
  5. Ja, det ser ut som Hans o Greta.
    Värdet på en sådan brukar ligga på en tusenlapp.
    Grattis till ditt fina fynd.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vad fina Hans och greta.Vad mycket fint du visar.Ha en skön söndagkväll och en bra ny vecka Varmkram Rita ♥

    SvaraRadera
  7. Härliga fynd du har gjort!! Ja här är åtgången stor på bullar med. Tyvärr kan jag vara lite lat med att baka, men det går alltid så lätt när jag väl gör det. Märklig människa jag är;)
    Ha nu en super skön söndags kväll kramar Susanne

    SvaraRadera
  8. Så mycket fint du har fått tag på! Låter gott med bullar, något av det bästa jag vet!
    Ha en skön kväll!
    Kram Anna-Karin
    hemochting

    SvaraRadera
  9. Hans och Greta var ju väldigt charmiga! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig i fråga om gjuteriet. Berätta gärna om du får reda på något! =0)
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Så fint det var och hänga urtavlorna så, bra tips! Jag köpte ju också av Theres, dom är så söta. Och du kanske har gjort ett riktigt fynd med din figurin. Dom är söta ihop tycker jag.
    Ha en fin vecka
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  11. Hej vännen!
    Åå vad härligt med loppis..det var längesen jag var på..
    Jättefina saker har du fått tag på :)
    ja den funkade ju bra som ett ställ till almanackan!
    Ha en bra vecka!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  12. Hej Vännen!
    Vilka fina fynd! Vet tyvärr inte heller något om detta GBG gjuteri..du får ge dig ut o söka på nätet o se om du hittar någon info?

    Vad fint med urtavlorna i glasklockan sådär!

    Ha en trevlig söndagkväll,

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  13. Så vackert så vackert!!!
    Å dessa urtavlor är ju så dekorativa!!!!
    Figurinen var ju för rar!!!
    Ha en go vecka!
    Kram Agnetha

    SvaraRadera
  14. Vilka fina loppisfynd du gjort. Jag vet heller inget om gjuteriet i GBG, man kanske kan söka på nätet. Tack för hälningen och en en fortsatt bra dag
    Kram Marita i Heestrand

    SvaraRadera
  15. Så vackra bilder , som alltid ! Söt liten figur du hittade , skulle kunna va jag och min man också ! Vilket jobb , du verkar att ha !? Skulle kunna vara mitt drömjobb också . Men dom är inte så lätta att få , min syster som är utbildad bibliotikarie , får inte ens jobb som det . Kramar Susanne / den gamla skolan ♥

    SvaraRadera
  16. Så söta de var ditt lilla par som du hittade på loppisen!!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  17. Gillade Hans och Greta så rara och med härliga färger, hoppas veckan börjat bra..många har tydligen haft sol men inte vi inte...grått som vanligt, kram

    SvaraRadera
  18. Hej du, det var ett fint par, såg verkligen gammla ut, jag googla på namnet, han var italienare. En i stockholm har hans o greta till salu, utropspris är 1000 kr, så du har gjort ett fynd. Dom är gjorda av marmorcement och calipasta. Jag tror att grejen användes förr när dom gjorde blomsteruppsatser. Kram Katarina.

    SvaraRadera
  19. Hej min vän! Vad fina dom var, Hans o Greta! Hoppas att det gick bra igår med teatern, det lät så mysigt! Fredric kom hem med 3 kilo aborre ifrån Hjälmaren så lite nappade det allt. Så den dagen blev det hemlagat potatismos o färsk fisk, o det var såå gott! Idag är det tyvärr mulet men det får nog bli en promenad iallafall! Må så gott! Tisdagskramar Therese

    SvaraRadera
  20. Fina inköp, både från loppis och butik! Är det en brödnaggare du ställt almenackan i? Har sett sånt hos fler bloggare, så praktisk grej!
    Ha det gott!
    Hulda

    SvaraRadera
  21. G. Bernardi Konstgjuteri låg på dåvarande Postgatan 25 och var under sin storhetstid troligen landets största gipsgjuteri. Gervasio Bernardi (1877–1952) utvandrade 1906 från Toscana, Italien, till Göteborg och ska redan 1911 ha startat ett gipsgjuteri på Otterhällan. Målade gipsfigurer var populära i de svenska hemmen och 1923 registrerades firma G. Bernardi Konstgjuteri vid Handelsregistret i Göteborg och flyttade strax därpå till större lokaler på Postgatan.
    De tre sönerna Giovanni, Delfo och Orlando började alla att arbeta i rörelsen. Giovanni utbildade sig till modellör och från att tidigare framför allt ha gjort kopior på mer eller mindre kända verk tillverkade man nu också helt egna. På licens från Walt Disney gjöt firman under flera år även seriefigurer. Då rörelsen gick som bäst hade man flera egna butiker i Göteborg men även i exempelvis Örebro.
    När rivningen av husen i kvarteret vid Postgatan satte i gång i början av 60-talet, för att till slut ge plats åt kommunkolossen Traktören, hade konstgjuteriet redan flyttat till lokaler på Åvägen i Gårda.
    Bernardi dog dock redan 1960, bara 46 år gammal, och i slutet på decenniet upphörde verksamheten. Officiellt avregistrerades firman först i november 1976.

    SvaraRadera
  22. Googla, det finns att läsa om Bernardi konst gjuteri i Göteborg.
    Lotta

    SvaraRadera